[Pepparspray]: KOTONA TAAS

31 Jul 2010

KOTONA TAAS

Avautumista luvassa, lukekoon ken kestää ;)

En kyllä ihan käsitä vanhempia, jotka lähtevät laivalle lapsien kanssa sillä ajatuksella, että se on jotain kivaa lapsille. Päiväristeilyt ymmärrän, päivällä laivassa on varmasti paljon tekemistä, mutta tuo iltalaiva-meininki ei ihan mahdu omaan, varmasti hyvinkin rajoittuneeseen, maailmankuvaani.
Ajettuamme laivaan purimme autosta lapset, laukut ja rattaat. Etsimme hyttimme ja järjestelimme tavaroita hetken, odotimme pahimman ruuhkan asettumista. Tämän jälkeen lähdimme kiertelemään ja etsimään lasten leikkipaikkaa. Se oli, no, aika aneeminen. Pallomeri, televisio ja joku linnake-nurkkaus. Puolisen tuntia annoimme Elisan siellä peuhata ja lähdimme etsimään jotain syötävää. Syötyämme mies lähti hyttiin tekemään töitä ja minä vein lapset ruokaravintolan viereiseen tanssiravintolaan, joka oli melkein tyhjä. Elisa tanssi innoissaan, lattialla pyörähteli yksi vanhempi pariskunta. Orkesteri lopetti soittamisen kolmen kappaleen jälkeen. Olin luvannut Elisalle, että saa kokeilla peliautomaatteja, mutta ruotsalaisella Visalla ei saakaan laivasta nostettua rahaa, maksaminen kyllä onnistui.
No, takaisin leikkipaikalle, ajattelin. Mutta, kuinka ollakaan, sinne päästyämme se oli juuri sulkeutumassa. Kello oli 22:00. Lapsemme olivat istuneet autossa 9 tuntia, missä purkaa kaikki se latautunut energia?
Tässä vaiheessa alkoivat ihmiset olla jo hyvinkin alkoholipitoisessa tilassa, en todellakaan veisi lapsiani mihinkään ravintolaan humalaisten keskelle hortoilemaan. (Laskin laivassa olevien ravintolan määrän, päätyen 12:een)
Menimme takaisin hyttiin, laitoin suihkun lorisemaan ja lapset leluineen sinne. Tämän jälkeen purimme vielä loputkin energiat hyttikäytävällä juosten. Kyllä, se oli meidän poppoo joka siellä riehui ja temmelsi!
23:30 Willa nukahti, Elisa katsoi papan kanssa piirrettyjä läppäriltä vielä hetken. Kävin kahvilassa etsimässä jotain iltapalaa Elisalle. Muutaman ravintolan läpi kävellessäni näin hyvinkin pieniä lapsia tanssilattialla, erittäin humalaisten aikuisten keskellä. Ahdisti.

Matka takaisin päin oli, jos mahdollista vielä pahempi. Laivan kokoustiloihin perustettu lastenmaailma kyllä pelasti osan matkaa, mutta hyttikäytävällemme olivat majoittuneet kaikki 15-vuotiaat, humalanhakuiset nuoret. Tupakka kärysi, laulu raikasi ja juomia kaadettiin kurkusta siihen tahtiin, että minua hirvitti. Mitähän noiden tyttöraukkojen äidit sanoisivat, jos tietäisivät mitä lapsensa touhuaa?
Aamulla käytävä oli kamalan näköinen, haisi viina, tupakka ja oksennus. Mutta oli hiljaista. Lapset nukkuivat krapulaansa pois, tuskin kovinkaan moni omassa hytissään.

Niin, ihmettelen siis vain, mitä noilla laivoilla on lapsille sellaista, mitä ei maissa olisi tarjolla?


6 comments:

Tunteellinen hupakko said...

Keskusteltiinkin jo tästä asiasta aijemmin ja samaan lopputulokseen päädyin minä. Onneksi Elisan kuva on hurmaava <3

♥Ellas Mirakel said...

Totta, Ruotsiin muutettua noista laivoista on tullut mulle vain ja ainoastaan matkustusväline, ei enää sellanen huvittelupaikka kuin se oli aikanaan... Nykyään otetaan AINA päivälaiva, Turkuun. Niillä laivoilla on aidosti mukavaa, lapsille niin paljon tekemistä ettei syömään kerkeä :o) Tyhmää on vaan se että meiltä on Tukholmaan matkaa 400 km, iltalaivojen aikataulut on siis sopivammat... Toivottavasti itse visiitti Suomessa oli mukavampi :o)

Suvi. said...

Mietimme myös päivälaiva vaihtoehtoa, mutta tulimme siihen tulokseen, että tuo 500km matka ajaa yöllä ja sen jälkeen vielä lapsien viihdyttäminen laivassa koko päivän, olisi vähän liian raskas urakka. Ehkä kuitenkin harkitsemme jouluna tuota asiaa uudelleen, jos löytyisi joku mielekkäämpi ratkaisu.
Itse en myöskään ole laiva-ihmisiä siinä mielessä, että pelkään(pelkään myös lentämistä..) ja tuon pelon pitäminen salassa lapsilta on jo sinällään iso urakka. En pysty myöskään nukkumaan laivassa kunnolla, kuuntelen vaan moottoreiden ääniä ja yritän olla tiedostamatta jokaista pientä kallistusta.
Meidän porukka kyllä erottuu tuolta laivalta; muut ovat pukeutuneet hienoimpiin hepeneihinsä ja me kuljemme verskoissa, mukavuus ennen kaikkea ;)

TIINA said...

hyvin tuli mieleen viimekertaisen risteilyn lapset yökerhosta. ihan umpihumalaisten vanhempien kanssa alle kouluikäisiä keskellä yötä. :( tosi surullista. musta oli hyvin outoa, että lapset ylipäätään saivat olla yökerhossa tuohon aikaan...

meillä on kyllä itsellä ihan hyvä kokemus kun käytiin lasten kanssa tukholmassa. meillä oli perhehytti jossa mahtui muutakin kun kääntymään. ja koska muksut meni sielläkin normiaikaan kasilta nukkumaan, jäi pahin humalaisten toikkarointi heiltä näkemättä. lasten leikkipaikka oli tuolla laivalla ok, mutta mitään fiksua ruokapaikkaa ei kyllä mielestäni ollut. hienostoravintolassa jossa syötiin saatiin vähän pahaa silmää kun eihän nuo hiljaa ja paikallaan olleet. :)

Siilis said...

Samaa mieltä täällä. Me ollaan lasten kans oltu aamulaivalla kun ollaan oltu.

Anonymous said...

me käytiin just Siljalla Helsingistä Tukholmassa ideana että lapsi viihtyy :D Ja se kyllä viihtyikin, kokoustiloissa oli aivan älyttömän kiva leikkimaailma ja sen lisäksi kävelykadullakin oli se normaali leikkipaikka. Oli kasvomaalausta, muumeja yms. Ja mikä parasta, noin ziljoona muuta pientä lasta. Eli leikkikavereita löytyi. Samoin kannella oli kivaa. Ehkä meidän matkustuspäivät osuivat sellaiseen ajankohtaan että ei ollut rymyäviä teinejä (olin varmaan sokea tai jotain kun en nähnyt yhtään?) ja samoin hyttimme kun olivat korkealla+lukollisella käytävällä niin sekin ehkä hillitsi.
Lapsi viihtyi ja aikuiset viihtyivät. Ensi kesänä selkeästi uudelleen

Ilona

Post a Comment

Kiitos viestistäsi ♥