[Pepparspray]: Lupaus vuodelle 2014

23 Jan 2014

Lupaus vuodelle 2014

Entistä terveellisempää ruokaa.

Ruokamme on suht terveellistä jo nyt, valmisruokia tai roskaruokaa syömme ehkä kerran, pari vuodessa. Kotiin ostamme luomua, silloin kun sitä on helposti saatavilla. Turhan usein käymme kuitenkin tuossa lähikaupassa, missä sitä valinnanvaraa ei aina ole.
Ennen Willan allergioita, en juurikaan kiinnittänyt huomiota tuotteiden sisältöihin, kyse oli enemmänkin siitä, etten aina halunnut tietää mitä ne sisältävät. Mutta sitten kun kaupassa piti lukea jokaikisen tuotteen tuoteseloste, tuli sitä väkisinkin tietoiseksi, mitä kaikkea ylimääräistä moskaa niissä on.
Ruuan kanssa on toki aina salaattia ja/tai vihanneksia ja minä työnnän joka ruokaan sesamin- ja pellavansiemeniä, mutta jotenkin tuntuu, että sitä voisi yrittää vielä enemmän.

Tähän väliin todettakoon, että minä en ole mikään huippukokki, en oikeastaan edes pidä ruuanlaitosta. Turhan usein yritän tehdä jotain helppoa ja nopeaa. Tästä syystä tykkään uuniruuista. Ne on yleensä nopea valmistaa, eikä ruokaa tarvitse olla koko ajan vahtimassa tai sekoittamassa.
Nykyinen lempparini onkin, niin valmistuksen kuin maun vuoksi, uunissa haudutetut kasvikset. Varsinkin porkkana! Näiden kanssa sitte vaihtelevasti lihapullia (nämä valmistaa mies, minä en jaksa yleensä pyöritellä ja teen pihvejä :D), erilaista lihaa pihveinä tai lohta. Wokki-muodossa lisään joskus kanaakin.
Kalaa ja kanaa meillä syödään liian harvoin. Kalaa noin kerran viikossa, yleensä lohen muodossa, kanaa ehkä kerran kahteen viikkoon. Olen todella huono valmistamaan tuota lohta, joko paistan sellaisenaan tai laitan uunissa sitruunan ja tillin kera. Kesällä vaihtelua tuo makrilli, joka on koko perheen ehdoton suosikki.
Tämä kala-asia on yksi, johon yritämme tehdä parannuksen. Pyrimme syömään sitä useammin ja opettelemaan muidenkin kalojen valmistusta.

Emme siis aloita mitään kalorien laskemista, yritämme vain tehdä terveellisempiä valintoja. Meiltä reilun kilometrin päässä sijaitsee luomutila, josta voi kesällä ostaa perunaa, porkkanaa, tomaattia ja kurkkua ainakin. Kunhan se taas talven jälkeen aukeaa, siellä pitää ehdottomasti käydä.

Itse aion myös lopettaa ainaisen colan litkimisen, vähentää karkkia ja suklaata. Mitään herkkulakkoa en aio aloittaa, koska tiedän, että jos kiellän ne itseltäni kokonaan, tekee niitä entistä enemmän mieli. Lähinnä tässäkin asiassa yritän vaihtaa herkuttelut hedelmiin ja kasviksiin. Ja kotona valmistettuihin, lisäainevapaisiin, leivonnaisiin.
Lasten karkkipäivä on lauantaisin, silloin saa Elisa pienen määrän irtokarkkeja ja Willalle vähäsuolaisia sipsejä. Epäilen, etten jaksa tapella noiden herkkujen vaihtamisesta johonkin terveellisempään, mutta aion ainakin vastaisuudessa laittaa tarjolle terveellisempiä vaihtoehtoja. Elisalle ainakin tuntuu olevan tärkeää ruuan terveellisyys ja kyselee usein syödessään onko tämä tai tämä terveellistä. Muutaman kerran jättänyt karkitkin syömättä, kun olemme vastanneet, että ne eivät todellakaan ole terveellisiä.

Tällaisia pohdintoja torstaille. Mies lähtee kohta sählyn peluuseen, minä rojahdan sohvalle tv-torstain merkeissä. Huomenna on aamusta dementia-luento, iltapäivällä luvassa viikkosiivousta ja illalla lautapelejä.
Huomiseen!

4 comments:

emmi said...

Ihan samoja oon mietiskellyt ja varsinkin tuota luomujuttua. Mm. luomuporkkanat ja luomubanaanit on niin paljon maukkaampia kuin tavalliset niin eiköhän se päde muihinkin vihanneksiin. Herkut tosiaan vähemmälle ja hedelmiä kehiin!

Ylva said...

Ihan fiksua miettiä, mitä suuhunsa laittaa. Lasten myötä meillä vanhemmilla ruokailutottumukset parantuivat. Nykyään teen paljon ruokia itse, enkä käytä valmisruokia, sillä minun herkkä vatsani ja toisen pojan maitoallergia supistavat jonkin verran tarjontaa. Mikä on toisaalta ollut ihan hyväkin juttu.

Luomua tein kyllä jossain vaiheessa hyvinkin paljon, mutta nyt esim. luomumaito on vaihtunut tavismaitoon. Enkä osaa edes perustella, miksi...! Meillä juotiin siis luomumaitoa monta vuotta.

Uunikasvikset ovat kyllä mahottoman hyviä!! :) Mie laitan joskus vain pieniä perunalohkoja ja porkkanoita uuniin oliiviöljyn ja mausteiden kera. Tykkäisin sipuleista, parsakaalista, lantusta yms., mutta sappivaivojen tultua ne ovat jääneet. MUTTA, miksen voisi tehdä niitä silti, jotta muu perhe voisi syödä niitä??? Olisi niin tärkeää, että lapset maistelisivat niitäkin kasviksia, joita vanhemmat eivät jostain syystä syö...

Suvi E. said...

Juu, allergiat rajoittavat (onneksi!) meillä myös. Jos minä saisin päättää, ei meillä käytettäisi maitotuotteita tai gluteenia sisältäviä tuotteita ollenkaan. Tuohon maito-asiaan sain herätyksen vuosi sitten käymälläni aivovamma-kurssilla. Siellä mainittiin mm. maidon sisältämät lehmän hormonit. Ja kun sitä nyt ihan miettii, niin mitenköhän hyvin vasikka kasvaisi ihmisen maidolla?
Mutta, meitä asiasta päättäviä on tässä taloudessa tosiaan kaksi, joten kompromisseja on tehtävä :) Suuri osa ruuasta tehdään kaikille Willan allergioiden mukaan ja mm. maidotonmunaton makaronilaatikko, lihaliemeen tehtynä, on paljon maukkaampaa kuin maitomunallinen versio!
Meillä on tosiaan maistamispakko ruokapöydässä. Jostain juuri luin, ettei se ole hyvä taktiikka, mutta meillä on lapset oppineet sen avulla syömään juurikin porkkanaa, paprikaa (Willa vielä maistamisvaiheessa), kukkakaalia, parsakaalia, punajuurta jne. Itse olen oppinut syömään mm. fetaa vasta aikuisiällä, oliiveista en pidä vieläkään, mutta yritetään silti tarjota lapsille aina kuin mahdollista.
Kyllähän sitä saa välillä kaivaa ylimääräistä energiaa ruuanlaittoon, kun tulee väsyneenä koulusta ja tekisi mieli kurvata lähimmän pizzerian pihaan. Mutta kun sitä on kuitenkin saanut sen suht terveellisen kotiruuan pöytään tulee kyllä voittaja-fiilis :)

Mari said...

Uunikasvikset on ihania, mä taas koen ne hankaliksi, kun kypsymisaika uunissa on pitkä. Me ollaan tytön kanssa molemmat herkkusuita, nyt olen painoa yrittänyt pudottaa ja tyttökin ollut vähemmillä herkuilla sen myötä. Mä olen koulutukseltani terveydenhoitaja ja meillä usein myös käydään näitä mikä on terveellistä, sillä erotuksella, että neiti 8v pitää äitiä hillittömänä nipona :).

Post a Comment

Kiitos viestistäsi ♥